Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Open dag Watertoren Monster en natuurgebied Solleveld

28 september 2019 @ 10:00 - 17:00

De watertoren in monster is een rijksmonument gelegen in een uniek beschermd natuurgebied Solleveld. Op zaterdag 29 september 2018 organiseren Stichting Monumentaal Westland, Dunea WNTweb en gemeente Westland van 10:00 tot 16:00 uur een openstelling van de watertoren aan de Haagweg 82 in Monster. Bezoekers kunnen zelf een kijkje nemen in de watertoren en er wordt er uitleg gegeven over de waterwinning van vroeger en nu. Een bezoek aan de toren is te combineren met een wandeling door het beschermde duingebied Solleveld onder leiding van een gids. De laatste rondleiding start om 14:30 uur.

 Beschermd natuurgebied Solleveld
Al eeuwenlang genieten mensen van het duingebied, dat we nu kennen als Solleveld. Een natuurgebied dat bestaat uit 5000 jaar oude duinen die zo dichtbij zee liggen, is uniek in ons land. Vanwege de rijke geschiedenis en unieke natuur is Solleveld een beschermd natuurgebied.

Uit de vele archeologische vondsten blijkt dat dit gebied al vóór de jaartelling intensief werd gebruikt. Naast natuurlijke invloeden van zand, zee en wind zijn er nog sporen van vroegere akkers en wallen te zien. De afwisseling van het natuurlijke landschap met het door mensenhanden gemaakte landschap en de rijke geschiedenis maakt dit gebied bijzonder. Dit natuurgebied  is daarom uitgeroepen tot een Natura 2000 gebied.  Dit betekent dat de natuur in dit gebied van grote waarde is en op Europees niveau wordt beschermd.

Drinkwaterwinning watertoren Monster
In 1887 startte gemeente Delft met het winnen van drinkwater in het duingebied Solleveld. Met stoommachines werd het water uit het duin omhoog gepompt de veertig meter hoge watertoren in. Toen de waterwinning onvoldoende bleek voor het groeiende aantal inwoners ging de stad Delft over op drinkwater uit Rottermdam. De Westlandse Drinkwater Maatschappij nam de waterwinning vanuit het duinlandschap over. Zij fuseerde in de jaren ’90 met andere Zuid Hollandse duinwaterbedrijven tot Duinwaterbedrijf Zuid-Holland, tegenwoordig bekend als Dunea.

In Solleveld wint Dunea water door de natuurlijke waterkringloop zo goed mogelijk na te bootsen. Het water dat wordt gewonnen, wordt aangevuld door infiltratie van zoet water vanuit de Afgedamde Maas. Zo wordt op een duurzame wijze drinkwater gemaakt. Meer informatie over de waterwinning door Dunea.

Gegevens

Datum:
28 september 2019
Tijd:
10:00 - 17:00

Locatie

Haagweg 82, Monster
Haagweg 82
Monster, Nederland
+ Google Maps