Klassendag

In Westland zijn we er trots op dat er elk jaar weer honderden kinderen naar onze monumenten toekomen. Dit evenement kan alleen plaatsvinden doordat onze scholen graag hun medewerking hieraan geven. Op jonge leeftijd het besef meegeven dat we het verleden moeten koesteren, is een groot goed wat we delen met elkaar.

Terugblik op Klassendag 2017

Op 9 september 2017 was het weer Open Monumenten Klassendag. Dit jaar gingen we met de leerlingen van groep 7 en 8 van vier Westlandse basisscholen naar het bunkercomplex in ‘s-Gravenzande. Hier stonden vrijwilligers van Fort Hoek van Holland klaar. In de bunkers werden de kinderen meegenomen in het verleden en ontdekten ze waarom deze betonnen kolossen hier staan.

Het vervoer per bus voor de leerlingen uit Kwintsheul was in handen van Van Meteren Vervoer uit Kwintsheul. De medewerkers van Intratuin zijn de gastdames en gastheren op hun complex. Een geweldige samenwerking van verschillende partners!

In Wateringen gingen meer dan 400 leerlingen van vijf verschillende basisscholen lopend of op de fiets bij zeven monumenten op bezoek. Een hele organisatie, maar ook heel waardevol!

In Naaldwijk deden twee basisscholen mee met elk hun eigen programma, afgestemd op de interesse van de school. Een school volgde het oude tramspoor en bezocht het tramstation, de gashouder en de watertoren. De andere school ging eigentijdse wapenschilden maken die op Open Monumentendag in het Heilige Geesthofje tentoongesteld werden. Op Klassendag zelf hebben ze binnen kunnen kijken bij de Oude Kerk, een huisje en de kapel van het Heilige Geesthofje en het Raadhuis dat gerestaureerd wordt.

De RK kerk van Honselersdijk had een interessante tentoonstelling over het veilinggebouwtje waar de kerk meer dan een eeuw geleden gestart is. Hierdoor kregen de leerlingen besef van de veranderingen die het dorp heeft ondergaan.

In De Lier maakten de leerlingen van twee scholen in groepen een ronde langs drie verschillende monumenten. Hierdoor waren ze de hele ochtend op pad. Ook mochten ze in de NH kerk een schilderijtje maken. Dit vraagt om veel vrijwilligers en een strakke planning.

De Bartholomeuskerk in Poeldijk had ook dit jaar weer een creatieve activiteit bedacht, waarbij de leerlingen twee maquettes van de kerk versierden. Deze mooie houten maquettes waren gemaakt door leerlingen van het ISW in Poeldijk. De resultaten werden tijdens Open Monumentendag door wethouder Marga de Goeij-van der Klugt onthuld.

In Monster is de molen De Vier Winden door leerlingen te bezoeken. Zij krijgen uitgebreide uitleg over de geschiedenis en de werking van deze korenmolen. Het beklimmen van de molen is altijd een leuke belevenis!

Terugblik op Klassendag 2015

Op vrijdag 11 september 2015 zijn in het Westland weer heel veel basisschoolleerlingen op bezoek geweest bij een monument.

De hele klas voor De Vier Winden In Naaldwijk bezochten leerling van De Diamant de Oude Kerk en maakten foto’s rond de kerk voor de fotowedstrijd ‘Waar zat Anton van Teijn?’

In Kwintsheul werd de Andreaskerk, het gemaal en de druiventuin bezocht en in Wateringen de Hofboerderij, de molen, de Hervormde kerk en de Sint Jan de Doperkerk.

In Monster werd een bezoek gebracht aan de molen. In Honselersdijk gingen de leerlingen van ‘t Startblok naar de RK kerk.

De Bartholomeuskerk in Poeldijk kreeg bezoek van circa 60 leerlingen van de groepen 8 van WSKO Verburch-hof en WSKO De Nieuwe Weg. De kinderen hebben een workshop glas-in-lood gehad, een uitleg over het schilderen van iconen en een demonstratie van het orgel. Ook hebben ze op deze ochtend zelf een icoon geschilderd die op Open Monumentendag aan het publiek zijn tentoongesteld met de verkiezing van de fraaiste.