Verslag Klassendagen 2019 en 2020

Verslag klassendag 2020

De Lier

Door corona is helaas de klassendag niet doorgegaan, maar men kon gelukkig wel naar het Museum de Timmerwerf dat een expositie hield over het Oranje Comité 100 jaar. Deze expositie bestond uit foto’s, films en allerlei interessante objecten verbonden met het Oranje comité zoals: drinkbekers en oranje sjaals. Trouwens een bezoek aan de Timmerwerf is op zich al de moeite waard. Sinds het jaar 1642 is in het pand een timmerbedrijf gehuisvest. 

’s-Gravenzande en Heenweg

Door het historisch centrum van ’s-Gravenzande zijn onder leiding van gidsen wandelingen georganiseerd wat zeker in een tijd van corona een goed alternatief bleek te zijn.

De korenmolen aan de Naaldwijkseweg was gedeeltelijk opengesteld: altijd een lust om te zien hoe deze prachtige molens werken en zijn gebouwd.

Grote klapper was de Lambertuskerk in de Heenweg. Niet alleen het kerkje werd drukbezocht, maar ook de bostuin ernaast. Klompenmaker Peter den Dekker en mandenvlechter Wim van Wingerden konden rekenen op veel aandacht van de kinderen.

Naaldwijk

Bij de waterpomp stonden mensen verkleed alsof zo uit de 18e eeuw kwamen. Open was Boerderij De Vlietwoning een boerderij uit 1436. Én als laatste keer de oude katholieke begraafplaats uit 1828 aan de Dijkweg. Helaas wordt deze begraafplaats waarschijnlijk erg verkleind.

Daarnaast ook hier weer de Adrianus kerk een neogotisch gebouw met prachtige kruiswegstatie geschilderd door Gerrit van Geffen in een steil die goed past bij het gebouw.

 

Maasdijk
De Oranjesluis is een prachtig monument met een rijke historische functie. Zo had het ook een functie tijdens de Tweede wereldoorlog en maakte het deel uit van de bekende Atlantikwall. De Atlantikwall is een meer dan 5000 km lange verdedigingslinie die nazi-Duitsland langs de westkust had aangelegd vanaf Noorwegen naar Zuid-Frankrijk.

Monster Ter Heijde

Ook Monster is rijk aan een molen namelijk De Vier Winden. Ook hier konden ouders en kinderen de molen bezoeken. Er werden pannenkoeken gebakken met meel gemalen door de eigen molen: ze waren overheerlijk!

Dit jaar was het Graf Herckenrath erg in de belangstelling dit naar aanleiding van het prachtige boek Fortuna’s kinderen van Annejet van der Zijl. Het verhaal speelt zich af in Monster en in San Francisco tijdens de 19e eeuw.

En in Ter Heijde konden de mensen zich vergapen aan het prachtige interieur van de kerk. In de voorgevel is een Trompplaquette te zien dat verwijst naar Maarten Harpertszoon Tromp die omkwam bij de zeeslag op 10 augustus 1653 tijdens de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog voor de kust van Ter Heijde.

Er staan ook nog twee kanonnen die ons er aan deze zeeslag herinneren.

In Monster zelf kon de Machutuskerk weer worden bezocht. Het is kerk die is gebouwd door Waterstaat. Tussen 1824 en 1875 is onder toezicht van Rijkswaterstaat deze en nog vele andere kerken in Nederland gebouwd. Achter de kerk is een Lourdesgrot te zien. Het is gebouwd in 1877 en is een van de oudere grotten in Nederland!

Honselersdijk

Totaal 19 leerlingen van de Openbare Daltonschool Honselersdijk hebben een bezoek gebracht aan de voormalige Hofherberg in de Hofstraat. De leerlingen wisten al het een en ander van het buitenverblijf van Frederik Hendrik van Oranje die een jachtslot in het Westland had laten bouwen.

Poeldijk

Honderd leerlingen van Verburgh-hof, De nieuwe Weg en de Openbare Daltonschool een bezoek gebracht aan het Westlands Museum en Tomatoworld. Bij Tomatoworld konden de leerlingen zien hoe zeker wel tachtig verschillende tomatenrassen worden gekweekt met behulp van moderne technieken.

Conclusie

Met inspanning van vele leerkrachten en vrijwilligers hebben vele leerlingen uit het Westland kennis kunnen maken met niet alleen de geschiedenis van het Westland, maar ook met de toekomst. Het Monumentaal Westland blijkt een prachtige en interessante aanvulling te zijn op het reguliere onderwijs en wordt door de leerlingen – blijkt uit hun respons- hogelijk gewaardeerd.

Verslag klassendag 2019

De Lier

Vrijdag 13 september hebben 48 leerlingen van de Prins Willem Alexanderschool en de Prins Mauristsschool kunnen genieten van een kindertheatervoorstelling van de toneelgroep deepdeep. Er waren twee zogenaamde schoonmakers in de Dom die allerlei oude zaken tegenkwamen zoals: gebrandschilderde ramen, waarom de toren zo schuin staat en een balk met het jaartal 1590 erop. Er was ook muziek én uiteraard kregen alle kinderen een lekkernij na afloop.

’s-Gravenzande en Heenweg

Hier kregen maar liefst 90 kinderen van de Wegwijzer uit ’s-Gravenzande en de Diamant uit Naaldwijk de mogelijkheid om de bunkers achter de Intratuin te bezoeken. Er waren speciaal voor deze gelegenheid een aantal vrijwilligers van Stichting Fort aan den Hoek van Holland om het een en ander te komen vertellen.

Naaldwijk

Van ’t Startblok hebben totaal 50 kinderen de Nationale Zomerbloemen Tentoonstelling in de Oude Kerk in Naaldwijk bezocht. In het nabij gelegen café restaurant Bij5 konden de kinderen zelf emmertjes met bloemen vullen die ze later toen de tentoonstelling afgelopen was via school mee naar huis kregen.

Honselersdijk

Van de Openbare Daltonschool zijn 19 leerlingen in de voormalige hofherberg geweest. In de klas hadden ze samen met de leerkracht hun bezoek voorbereid door op een interactieve manier een gastles over het voormalige buitenverblijf of jachtslot van Frederik Hendrik van Oranje te volgen.

Poeldijk

Ruim honderd kinderen van Verburgh-hof, De Nieuwe Weg en de Openbare Daltonschool bezochten het Westlands Museum en Tomatoworld. In Tomatoworld konden ze zien hoe wel verschillende tomatenrassen worden gekweekt op de meest moderne manier. In het Westlands Museum was er een expositie over de voormalige buitenplaatsen in het Westland.

Wateringen en Kwintsheul

Hier bezochten nagenoeg alle kinderen vele monumenten: Sint Andreaskerk, het Gemaal, Hervormde kerk op het plein in Wateringen, Sint Jan de Doperkerk, Molen Windlust en de Hofboerderij. Wat fijn dat zoveel kinderen konden genieten en kennis kunnen maken van wat het Westland te bieden heeft.