B1 Dorpskerk Maasdijk

De Dorpskerk te Maasdijk is in 1951 gebouwd volgens het ontwerp van de bekende gematigd modernistische architect Auke Komter (1904 – 1982). Het is als gebouw een typerend voorbeeld van de optimistische tijdgeest van de Wederopbouwperiode na de Tweede
Wereldoorlog. Mede vanwege de karakteristieke 5-hoekige vorm en decoratieve elementen zowel extern als intern heeft een miniatuur uitvoering van de kerk destijds een plaatsje gekregen in Madurodam, en is het gebouw in 2016 aangemerkt als gemeentelijk monument.

Architect

De NH kerk te Maasdijk begin jaren ’50

Auke Komter (1904-1982) is een bekende naam in de Nederlandse architectuurgeschiedenis en staat bekend als een gematigd modernistisch architect. Aanvankelijk behoorde hij als leerling/medewerker van Le Corbusier en Jan Duiker tot de voorhoede van het modernisme. Later ontwikkelt zijn stijl zich echter richting een andere vorm van deze nieuwe stroming en probeert hij de moderne bouwstijl te verzachten door een traditioneler materiaalgebruik (bakstenen) en het gebruik van meer decoratieve elementen. Met name in de wederopbouw periode had Komter een grote productie van wooncomplexen, bejaardenhuizen en scholen. Auke was trouwens geen onbekende in Maasdijk; in 1948 had hij al een viertal woningen en winkelwoning ontworpen voor Woningbouwvereniging Samenwerking, en die periode tekende hij ook voor de Oranjeschool met onderwijzerswoningen. In 1954 maakte hij het ontwerp voor Kleuterschool “Prinses Irene”, en in 1964 voor het Gemeentelijk gymnastieklokaal.

Oorspronkelijke functie: Kerkgebouw, in gebruik door de Nederlands Hervormde Kerk Maasdijk

Huidige functie: Kerkgebouw, in gebruik door de Protestantse Gemeente Maasdijk

Gerenoveerd en uitgebreid
In 2020 is er aan de achterzijde (Korte Kruisweg) een nieuw bijgebouw gekomen met daarin een ontvangsthal en diverse ruimten voor vergaderingen en bijeenkomsten. Hierin is de typerende 5-hoekige vorm van het gebouw doorgezet zodat de oude kerk en het nieuwe bijgebouw één geheel vormen.

Bijzondere kenmerken
De kerk is een voorbeeld van een centraalbouw op een pentagonale (vijfzijdig) plattegrond. De vijf zijden van het opgaande muurwerk van de kerk bestaan uit een reeks verticale lisenen met daar tussenin smalle rechthoekige vensters. Per gevelvlak zijn er vier lisenen met daartussen drie groepen van vijf vensters. Ook de vijf hoeken bevatten afzonderlijk lisenen. De vensters zijn gevuld met blank glas.
De gevels worden aan alle vijf zijden afgedekt door eenvoudige en enigszins decoratieve balustraden van gewapend beton. De centraalbouw wordt uitwendig afgedekt door een tentdak, voorzien van bruingrijze Hollandse pannen. Op het hoogste punt staat een eenvoudige en enigszins decoratieve, opengewerkte dakruiter, voorzien van een luidklok en bekroond door een smeedijzeren windwijzer.
Aan de voorzijde (zijde Nassaustraat) bevat de kerk een vooruitspringend vijfzijdig gesloten portaal met in de middelste zijde een dubbele deur.
De vijfhoekige kerk heeft een sober interieur, voorzien van witgepleisterde wanden. Door de rechthoekige vensters komt veel licht binnen. Het interieur wordt afgedekt door een flauw hellend beschoten (houten) plafond, waarvan de ribben een vijfpuntige ster accentueren.
De architectuur geeft als geheel uitdrukking aan de optimistische tijdgeest van de Wederopbouw periode na de Tweede Wereldoorlog.

Dorpskerk na de restauratie

De Dorpskerk te Maasdijk kreeg haar nieuwe naam na de ingrijpende renovatie en uitbreiding in 2020.
Vanwege de status van gemeentelijk monument is het hoofdgebouw in de originele staat gehandhaafd.
Het interieur is echter gemoderniseerd. De foto toont de oorspronkelijke achterzijde waar een ruime hoofdingang met de entree is gemaakt. Hierin is de typerende 5-hoekige vorm van het gebouw consequent doorgezet waardoor het architectonisch één geheel vormt.

Lees meer
Lees minder

Bekijk B1 Dorpskerk Maasdijk

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1951
Type monument
Gemeentelijk
Type object
Kerk
Adres
Korte Kruisweg 12A, Maasdijk