H 5 Buitenplaats Broekvliet

Het huis uit de 18e eeuw was onderdeel van buitenplaats Broekvliet, waartoe ook een boerderij behoorde.

In de Rotterdamse Courant van 27 maart 1790 wordt te koop aangeboden ‘een alleraangenaamste Buitenplaats genaamd BROEKVLIET’.
Het woonhuis is rond 1760 gebouwd, in de tuin staat een theekoepel. Bij deze buitenplaats hoort ook een kapitale boerderij met schuur, hooibergen, weiland, hooiland, bouwland en een boomgaard. De gebouwen staan aan de Naaldwijkse vaart; de bijbehorende gronden lopen door tot aan de Middel Broekweg.
De buitenplaats wordt gekocht door Abraham Douglas, de beruchte baljuw van Naaldwijk.
In 1803 staat Broekvliet opnieuw te koop, maar nu als twee percelen. De boerderij met bijbehorend land komt in het bezit van Petrus van Oosthuysen en nazaat Ernestus van Rijckevorsel. Vanaf 1850 wordt het verpacht aan de familie Persoon, die er in 1959 kwekerij Zwethlande sticht. In 1999 is de monumentale boerderij afgebroken.
Arij Pijnacker Hordijk wordt in 1804 de eigenaar van het herenhuis en de daarachter gelegen tuin met ruime theekoepel en zeer goede fruitbomen. Hij is een rijke graankoopman en vanaf 1822 ook burgemeester van Naaldwijk. Ruim honderd jaar is het herenhuis in het bezit van deze familie gebleven.

Lees meer
Lees minder
Informatie OMD

Niet van binnen te bezichtigen.

Er staat een informatiebord.

Bekijk H 5 Buitenplaats Broekvliet

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1800
Type monument
Gemeentelijk monument
Type object
Buitenplaats (voormalig)
Adres
Dijkweg 76, 2675 AE Honselersdijk