H 5 Buitenplaats Broekvliet
Dit herenhuis werd gebouwd rond 1760, mogelijk in opdracht van Abraham Douglas, de beruchte baljuw van Naaldwijk. Het huis was onderdeel van buitenplaats Broekvliet, waartoe ook een boerderij behoorde. Het land van die boerderij liep door tot aan de Middel Broekweg. In 1790 werd de buitenplaats uitgebreid met een theekoepel, een koetshuis en een paardenstalling.
In 1804 werd het goed in twee delen verkocht. De boerderij aan grootgrondbezitter Petrus van Oosthuysen en het landhuis met bijgebouwen en boomgaard aan Arij Pijnacker Hordijk. Hij was een rijke graankoopman en vanaf 1822 ook burgemeester van Naaldwijk. De familie Pijnacker Hordijk bleef er tot 1919 wonen. In de twintigste eeuw zijn er aan beide kanten huizen tegenaan gebouwd.
De boerderij is vanaf 1850 gepacht door de familie Persoon, maar in 1999 is deze afgebroken.
Dit herenhuis werd gebouwd rond 1760, mogelijk in opdracht van Abraham Douglas, de beruchte baljuw van Naaldwijk. Het huis was onderdeel van buitenplaats Broekvliet, waartoe ook een boerderij behoorde. Het land van die boerderij liep door tot aan de Middel Broekweg en omvatte 37 ha land- en tuinbouwgrond. In 1789 werd de buitenplaats verkocht aan Andries Reynier Bouschut, die de buitenplaats opknapte en uitbreidde met een theekoepel, een koetshuis en een paardenstalling.
Daarna werd het goed in twee delen verkocht. De boerderij aan grootgrondbezitter Petrus van Oosthuysen en het landhuis met bijgebouwen en boomgaard aan Arij Pijnacker Hordijk.
Pijnacker-Hordijk was een rijke graankoopman en vanaf 1822 ook burgemeester van Naaldwijk. De familie Pijnacker Hordijk bleef er tot 1919 wonen. In de twintigste eeuw zijn er aan beide kanten huizen tegenaan gebouwd. In 2024 is de rechteraanbouw gesloopt en daarvoor in de plaats is een gebouw onder architectuur teruggebouwd.
De boerderij werd vanaf 1850 gepacht door de familie Persoon, maar in 1881 verkregen zij het eigendom. Ook in de Vliet- en Broekpolder had deze familie landerijen. In de jaren 30 van de vorige eeuw werd langzaam gestart met tuinbouw op het bedrijf en toen ook verdween de kenmerkende hooiberg. Vanaf de jaren 50 werd het land in een aantal fases verkocht aan de sterk uitdijende bloemenveiling. Uiteindelijk bleef alleen een boerderij over, die in 1999 werd gesloopt.