D7 Buitenplaats De Zwethburch

In 1831 gebouwde boerderij als opvolger van door brand verwoeste boerderij die bij buitenplaats Zwethburch behoorde.

Reeds in 1712 staan op de kaart van Kruikius zowel Zwethburch als Hofzicht aangegeven. Helaas zijn toen de namen van de beide buitenplaatsen verwisseld. De huidige boerderij Zwethburch staat op plaats, waar vroeger Hofzicht was.
In 1561was het land bij de buitenplaats eigendom van het St. Agathaklooster in Delft. De Belgische familie van Overschie werd in 1593 eigenaar van het land en de boerderij. In Delft bezaten zij bierbrouwerijen.
In de 18e eeuw werd de familie Vlaerdingerwout eigenaar van wat nu Zwethburch heet. Ook zij hadden een bierbrouwerij. Uiteindelijk werden zij eigenaar van het hele gebied met de beide buitenplaatsen.
De huidige boerderij Zwethburch dateert uit 1831. De familie van der Giessen uit Naaldwijk werd in 1976 de nieuwe eigenaar. Zij hebben alles grondig opgeknapt en het werd weer opnieuw een buitenplaats. Rondom zijn een aantal fraaie tuinen.
In 1931 werd Gerrit van der Lingen eigenaar van Hofzicht. Het huis wat hij toen kocht was de bouw-Manswoning “Klein Hofzicht”, de boerderij of tuinmanswoning op het erf van de oorspronkelijke buitenplaats. In 2013 Is er een nieuwe woning gebouwd op het perceel van Hofzicht.

Het ligt tegenover het natuurgebied de Zeven Gaten dat behoorde bij de verdwenen buitenplaats Hofzicht.

Lees meer
Lees minder
Informatie OMD

Niet van binnen te bezichtigen.

Bekijk D7 Buitenplaats De Zwethburch

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1831
Type monument
Type object
Boerderij
Adres
Groeneveld 1, 2678 NB De Lier