M 2 Buitenplaats Overheijde

Voormalige buitenplaats (gesticht ± 1770) met herenhuis, koetshuis, stalling en boerenwoning. Daarna herberg en ANWB bondshotel.
Het café is nu gesloten.

“Overheijde” wordt in de archieven voor het eerst met name genoemd in 1727. Rijnburgh van Bergen, weduwe van kolonel Philip Pieter Carpenter, en haar zus Anna van Bergen laten in dat jaar hun bezit veilen. Dit wordt dan beschreven als de buitenplaats Overheijde, bestaande uit een herenhuis, koetshuis, stalling, boeren- woning en hooibergen. Verder hoort er een grote oppervlakte land bij.
Een eeuw later blijkt in Overheijde een logement en herberg gevestigd te zijn. In 1824 plaatst S.A. Overgaauw, kastelein, een advertentie in de ’s-Gravenhaagsche Courant, waarin hij zijn alleszins ruim en wel gesitueerd logement aanbeveelt tot het ontvangen van alle fatsoenlijke gezelschappen.
Later zijn de families Hersbach en vanaf 1890 Goemans uitbater. In 1894 krijgt Overheijde van de ANWB toestemming zich ‘Bondshotel’ te noemen. De eerste veilingen van groente en fruit in Monster zijn gehouden in de gelagkamer van Overheijde. In 1907 is Overheijde ingrijpend verbouwd. Nadat van 1928 tot 1965 de familie Van Wissen uitbater is geweest, is Overheijde nog enkele keren met uiteenlopend succes van exploitant gewisseld.

Lees meer
Lees minder

Bekijk M 2 Buitenplaats Overheijde

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1770
Type monument
Gemeentelijk monument
Type object
Buitenplaats (voormalig)
Adres
Choorstraat 16, 2681 AS Monster