D16 Oude Liermolen

Dit is een stenen grondzeiler uit 1717, gebouwd ter vervanging van een poldermolen uit 1595. De eerste molen op deze plaats dateert uit 1445. In 1929 kwam een eind aan de windbemaling van de Oude Lierpolder. De molen werd onttakeld en de romp geschikt gemaakt als behuizing voor een Crossley dieselmotor. In 1977 is het gemaal in eigendom overgegaan op het Hoogheemraadschap van Delfland als gevolg van de opheffing van de polderbesturen. Sinds 1980 is het enkel nog ingezet bij extreme regenval. De oude dieselmotor staat nog steeds in de molenromp maar functioneert niet meer. Ook het interieur van de molen is sindsdien niet meer gewijzigd. Dit rijksmonument is van cultuurhistorisch belang. De ronde stenen molen is uniek in Delfland en vormt een essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van de regio.

 

 

 

De gemetselde romp van de molen bestaat uit drie bouwlagen en is wit bepleisterd. Na het slopen van de kap is er een betonnen dak aangebracht ter hoogte van de kapzolder. De vloer van de begane grond is betegeld in blokmotief met donkere en lichte tegels.

De Crossley dieselmotor (1929 ) van 35/39 pk. drijft een vijzel aan, die het water ca. 1,50 m. opvoert. In 1963 is nog een nieuwe vijzel aangebracht.  Voor het opstarten van de motor werd gebruik gemaakt van perslucht en gloeilonten.

Lees meer
Lees minder

Bekijk D16 Oude Liermolen

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1717
Type monument
Rijksmonument
Type object
Molen - gemaal
Adres
Oude Liermolenweg 32, De Lier