M10 Kerk De Hoeksteen te Monster

Midden in Monster treft u het kerkgebouw van de Protestantse gemeente “De Hoeksteen” aan (voorheen Gereformeerde kerk). Van verre zie je zijn spitse toren boven alles uitsteken.

Deze kerk is ontworpen door B.W. Plooij en is in 1935/1936 gebouwd. Het is een typische kruiskerk in expressionistische stijl met een toren op de kruising. Het orgel is gebouwd door de firma Pels in 1956. Het kerkgebouw is in 2012 benoemd als gemeentelijk monument. In 2017 is een grondige restauratie afgerond.

Vernieuwing

Na uitvoerige overweging is in september 2015 besloten om het kerkgebouw flink te vernieuwen. Als u ons komt bezoeken zult u via een fraai aangelegde kerktuin zicht hebben op het gebouw. Aan de buitenzijde zijn vooral herstelwerkzaamheden verricht. De binnenzijde van de kerk is vernieuwd naar het ontwerp van Van Kooten Architectuur. In de frisse kerkzaal zijn de karakteristieke elementen bewaard gebleven. In het interieur valt direct het liturgisch centrum op. Deze past bij het orgel en heeft een multifunctionele invulling gekregen. Daarnaast is aandacht besteed aan details, zoals de Bijbel op de plaats waar voorheen het preekgestoelte stond en een gedenknis.

Deze vernieuwing is een voorbeeld van hoe je een gemeentelijk monument een eigentijdse invulling kan geven met behoud van karakteristieke elementen.

 

 

Lees meer
Lees minder

Bekijk M10 Kerk De Hoeksteen te Monster

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1935
Type monument
Gemeentelijk monument
Type object
Kerk
Adres
Burgemeester Kampschoërstraat 25, 2681 AB Monster