M 8 De Vineyard

Het paviljoen van de voormalige Westlandse Druif met de prachtige tuin vertegenwoordigt de druiventeelt in het Westland. De Vineyard spant zich in hier een boeiende plaats van samenkomst te maken voor iedereen. Er is ontvangst met koffie of thee en er zal uitleg worden gegeven over de druiventeelt, de soorten en de toekomst van het paviljoen.

In de schaduw van de Hollandse Duinen en op de grens van Monster en ‘s-Gravenzande ligt The Vineyard. Het paviljoen met de prachtige tuin is het erfgoed van vele Westlandse tuindersbedrijven en ondernemers. In 2004 werd de tuin opgericht door themapark de Westlandse Druif om de druiventeelt van de streek in herinnering te houden. Na 1960 stopten de kwekers, gedwongen door concurrentie en hoge arbeidskosten, met de teelt die ooit kenmerkend was voor het Westland. In 2007 werd het glazen pand gebouwd, dat inmiddels een icoon is voor de regio.

Sinds oktober 2021 is de sleutel van het voormalig themapark overgedragen aan Stichting The Vineyard. Deze christelijke ondernemers dragen de inwoners van de regio een warm hart toe en willen een plek bieden waar het fijn is om samen te zijn en waar mensen elkaar ontmoeten. Na een verbouwing van het pand is er ingezet op initiatieven die ruimte geven voor verbinding. Aan de hand van vier bouwstenen – samen eten, samen groeien, samen spelen en samen werken – spannen de medewerkers van The Vineyard zich in om hun droom te realiseren.

  In het restaurant zijn gasten welkom voor een lunch of borrel, zowel binnen als op het terras. Om verbonden te zijn met de regio, wordt er bij voorkeur gewerkt met Westlandse producten. Zo is er een samenwerking met zorgbakkerij Het Blauwe Hek en met lokale kwekers. Ook kinderen zijn van harte welkom: er is een speelruimte ingericht en de tuin biedt ruimte voor een gezellige picknick met het gezin. Er wordt samen gewerkt met Adore Dagbesteding. Zij bieden deelnemers zinvolle dagbesteding waarin zij sociaal betrokken zijn bij de samenleving. Naast het restaurant zijn er ook diverse zalen te huur voor vergaderingen, werkplekken of feestjes. Samen met jongeren wordt er gewerkt aan een eigen ruimte om met elkaar in contact te komen.

De zeven traditionele druivenserres zijn behouden en de teelt wordt voortgezet. Er worden drie bekende Westlandse druivenrassen gekweekt op de wijze die gangbaar was rond het jaar 1900: de Frankenthaler, Muscaat en Alicante. In iedere serre hangen zo’n 1500 trossen, die met liefde en aandacht worden verzorgd door vrijwilligers. De derde serre vanaf het water is een assortimentskas, waar zelfs 42 verschillende soorten druiven worden geteeld en geoogst.

Wil je het bijzondere verhaal van The Vineyard horen en weten wat hen motiveert om een open huis te bouwen? Loop eens naar binnen, voel je welkom, proef en zie!

Lees meer
Lees minder

Bekijk M 8 De Vineyard

Plattegrond

Details

Bouwjaar
Type monument
Overig
Type object
Agrarisch
Adres
Vlotlaan 535, Monster