M8 De Vineyard
Het paviljoen van de voormalige Westlandse Druif met de prachtige tuin vertegenwoordigt de druiventeelt in het Westland. De Vineyard spant zich in hier een boeiende plaats van samenkomst te maken voor iedereen. Er is ontvangst met koffie of thee en er zal uitleg worden gegeven over de druiventeelt, de soorten en de toekomst van het paviljoen.
In de schaduw van de Hollandse Duinen en op de grens van Monster en ‘s-Gravenzande ligt het voormalig themapark de Westlandse Druif. Het paviljoen met de prachtige tuin vertegenwoordigt het erfgoed van vele Westlandse tuindersbedrijven en ondernemers. In 2004 werd de tuin opgericht om de druiventeelt van de streek in herinnering te houden. Na 1960 stopten de kwekers, gedwongen door concurrentie en hoge arbeidskosten, met de teelt die ooit kenmerkend was voor het Westland. In 2007 werd het glazen pand gebouwd, dat inmiddels een icoon is voor de regio. In het gebouw bevond zich een brasserie, een winkel, een tentoonstelling en zelfs een eigen bioscoopzaal met een film over de historie van de Westlandse druiventeelt. Jarenlang werden er rondleidingen gegeven en bood het park gelegenheid voor bijeenkomsten, proeverijen en teeltcursussen.
De druiven worden geteeld in zeven traditionele druivenserres. Door de druiventrossen te ‘krenten’ ontstaat een volle tros met grote korrels. Dit wordt gedaan door een grote groep vrijwilligers, die met veel liefde en aandacht de druiven kweken op de wijze die gangbaar was rond het jaar 1900. In de serres hangen diverse druivensoorten, waaronder de Frankenthaler, Muscaat en Alicante. In elke serre hangen zo’n 1500 trossen. De derde serre vanaf het water is een assortimentskas, waar zelfs 42 verschillende soorten druiven worden geteeld en geoogst.
In augustus 2021 is de handtekening gezet voor de verkoop van het themapark aan Stichting de Vineyard. Deze christelijke ondernemers dragen de inwoners van de regio een warm hart toe en willen een plek creëren waar het fijn is om samen te zijn en waar mensen elkaar ontmoeten. De unieke locatie geeft ruimte voor verbinding tussen jong en oud, medewerkers en gasten, ondernemers en werklozen, gelovigen en ongelovigen, kansrijken en kansarmen.
De zeven druivenserres worden behouden en de teelt wordt voortgezet. Aan de hand van vier bouwstenen – samen eten, samen groeien, samen spelen en samen werken – spannen de medewerkers van de Vineyard zich in om hun droom te realiseren. Wil je hun bijzondere verhaal horen en wat hen motiveert om een open huis te bouwen? Loop eens naar binnen, voel je welkom, proef en zie!