N23 Eerste tramstation

In juli 1881 richtte commissionair Van der Meulen de N.V. Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij (WSM) op. De aan te leggen lijn liep vanaf de Lijnbaan in Den Haag, via Loosduinen en Poeldijk naar het eindpunt aan de Dijkweg te Naaldwijk. Op 1 mei 1883 werd deze route officieel in gebruik genomen. De eerste jaren was er nog geen vast onderkomen voor de reizigers. Pas in 1895 bouwde men dit tramstation, met een verkooploket en een wachtruimte. Lang heeft het deze functie niet gehad. Door uitbreiding van het net diende de rails in 1907 verlegd te worden naar de buitenkant van het dorp, waar een nieuw tramstation werd gebouwd.

Sindsdien heeft dit pand vele functies gehad. Vanaf 1909 was hier de voorloper van het Groene Kruis – Hulp in Lijden – gevestigd, totdat het in 1930 verhuisde naar de Dijkweg in Honselersdijk (Maria’s Oord).

Nadien heeft het station vele bestemmingen gehad, zoals woning, kantoor van de gemeenteontvanger, politiebureau, Gemeentelijk Energiebedrijf, in de jaren ‘70 peuterspeelzaal en in het begin van deze eeuw kreeg het een woonbestemming in de vorm van 4 appartementen.

Reproductie van ansichtkaart van de Dijkweg in Naaldwijk met rechts het tramstation van de WSM waar een tram voor staat. Op de foto staan ook twee paard-en-wagens, die reizigers ophalen om de hen verder het Westland in te brengen.

Het gebouw rond 1910. De rails zijn verwijderd en het pand is in gebruik genomen door ‘Hulp in Lijden’. Op de achtergrond links de rooms-katholieke St. Adrianuskerk en rechts op de achtergrond korenmolen ‘De Ster’.

 

 

Lees meer
Lees minder

Bekijk N23 Eerste tramstation

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1895
Type monument
Gemeentelijk
Type object
Station
Adres
Dijkweg 12, 2671 GB Naaldwijk