M11 Fata Morgana

Dit RK verenigingsgebouw werd in 1931 gebouwd naar een ontwerp van de Naaldwijkse architect Adriaan Dessing. Voor die tijd was het patronaats- of verenigingswerk ondergebracht in een lokaal van de Andreasschool. Verschillende plaatselijke ondernemers werden ingeschakeld bij de bouw van het nieuwe onderkomen, zoals timmerman-aannemer Luiten, loodgieter Timmermans, schilder Van Rest en smid Scholtes.

Vrijwel alle parochies richtten in het begin van de twintigste eeuw een patronaat op. Het doel van deze instellingen was de vorming van de rooms-katholieke jeugd na het verlaten van de lagere school. Daarnaast was er ontspanning in de vorm van toneel en zang.

De 13,75 meter hoge toren van het verenigingsgebouw is in 1976 wegens bouwvalligheid verwijderd. Onder de naam Fata Morgana is het gebouw nog altijd in gebruik voor allerhande bijeenkomsten en culturele activiteiten.

Het werk werd gegund aan een aantal plaatselijke ondernemers. Timmerman-aannemer N.P. Luiten, loodgieterswerk door J.G. Timmermans, schilderwerk door J.G. van Rest en T. Scholtes voor het smidse en installatiewerk.

Het verwijderen van de toen 45 jarig oude toren werd in 1976 eveneens door de firma Luiten verricht.

Inmiddels wordt het R.K verenigingsgebouw nog altijd gebruikt voor praktisch dezelfde doeleinden.

Als “Fata Morgana” neemt het nog altijd een centrale plaats in onder de dorpsbewoners.

Het gebouw is sinds 3 juli 2009 beschermd als gemeentelijk monument.

Lees meer
Lees minder

Bekijk M11 Fata Morgana

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1931
Type monument
Gemeentelijk
Type object
Verenigingsgebouw
Adres
Choorstraat 99, Monster