H27 Roozenburghuis

Dit herenhuis is een ‘Roozenburghuis’, genoemd naar de aannemer. De eerste steen is in 1880 gelegd door Krijna Klazina Kuijvenhoven, echtgenote van opdrachtgever Jacobus (Koos) Marinus Hofland. In dit huis groeiden hun acht kinderen op. Koos was tuinder en had een groothandel in petroleum, in de schuur achter het huis. Op het erf stond ook een paardenstal. In 1935 kocht schoonzoon Karel Kuijvenhoven het huis en verhuurde het aan de PTT. De ruimte rechts van de hal werd hulppostkantoor en links ging de kantoorhouder wonen. In 1957 werd de Voorschotbank uit Naaldwijk eigenaar van het pand om het te gebruiken als bijkantoor. Het kantoor en de woonruimte wisselden van plek en de voordeur kreeg een modern portaal. Sinds 1976 is het in gebruik als woonhuis.

Dit herenhuis uit 1880 is een ‘Roozenburghuis’, genoemd naar de aannemer: Cornelis Martinus Roozenburg (1850 – 1900). Hij was de oudste zoon van meestermetselaar Johannes Roozenburg en leerde van hem het vak. Hij ontwikkelde zich tot meestermetselaar en later tot gemeentearchitect van de gemeente Naaldwijk.

De eerste steen is gelegd door Krijna Klazina Kuijvenhoven, echtgenote van opdrachtgever Jacobus (Koos) Marinus Hofland. In dit huis groeiden hun acht kinderen op. Koos was tuinder en had een groothandel in petroleum, in de schuur achter het huis. Op het erf stond ook een paardenstal.

De verbreding van de Molenlaan in 1934 in het kader van het provinciale wegenplan, zorgde voor veranderingen. Allereerst werd de voortuin een stuk kleiner en moest een nieuw gemetseld muurtje gemaakt worden. Maar het werd bovendien een stuk drukker voor het huis.
In 1935 kocht schoonzoon Karel Kuijvenhoven het huis en verhuurde het aan de PTT, die hiermee  op een mooi centraal punt zat. De ruimte rechts van de hal werd hulppostkantoor en links ging de kantoorhouder wonen. In 1957 werd de Voorschotbank uit Naaldwijk eigenaar van het pand om het te gebruiken als bijkantoor. Het kantoor en de woonruimte wisselden van plek en de voordeur kreeg een modern portaal. In 1968 werd het pand voorzien van lichtreclame met de naam ‘Raiffeisenbank’.

aanvraag lichtreclamebord Raiffeisenbank

In 1972 vond er nog een verbouwing plaats en werd achter het pand een uitbouw gemaakt dat dienst ging doen als spreekkamer van de bank. Na het vertrek van de bank is het pand sinds 1976 weer in gebruik als woonhuis.

Lees meer
Lees minder

Bekijk H27 Roozenburghuis

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1881
Type monument
Gemeentelijk
Type object
Herenhuis
Adres
Molenlaan 8, 2675 CD Honselersdijk