K14 Boerderij Vredebest

Deze hallenhuisboerderij met klokgevel werd in 1855 gebouwd. Er werd aanvankelijk een gemengd bedrijf gevoerd, veeteelt en akkerbouw, om uiteindelijk alleen op veeteelt over te gaan. In de stal, in het verlengde van het woonhuis, stonden koeien. Rechts van de boerderij ligt de wagenschuur met daarachter oorspronkelijk de karnmolen en de kaasmakerij. Die laatste is nog te herkennen aan restjes blauwe kalk op de achterwand die de vliegen zou weren. Aan een ronding in een van de binnenmuren kan je zien waar een paard de karnmolen ronddraaide. Hoog in de muur met de kaasmakerij is nog te zien dat er een vierkant gat heeft gezeten waardoor de balk liep die boven de karnton uitkwam.
In 2000 werd met het boerenbedrijf gestopt. Sindsdien heeft de boerderij een woonfunctie.

Het begin
In 1855 lieten Koos van Schie en Marie van der Valk deze hallenhuisboerderij bouwen met klokgevel. Sindsdien hebben hier vier generaties Van Schie gewoond. De familie bezat wisselende stukken land in Kwintsheul en ook in Loosduinen, die zij allemaal zelf bewerkten. Zij voerden aanvankelijk een gemengd bedrijf, veeteelt en akkerbouw, om uiteindelijk alleen op veeteelt over te gaan. In 2000 stopte Kees van Schie met het boerenbedrijf. Sindsdien heeft de boerderij een woonfunctie.

De boerderij met erf
In de stal, achter het woonhuis, stonden koeien. De hele bovenkant is vervangen, maar de houten staanders niet. Je kan nog zien dat die zijn aangevreten door de koeien. Ook hebben hier paarden gestald gestaan tijdens de mobilisatie van 1914-1918 die de staanders aanvraten. Op de schoren werd blik gespijkerd om dit tegen te gaan. Dit blik is weg, maar de sporen hiervan zijn nog zichtbaar.
Achter de stal zat vroeger nog een ruimte van zes meter: de dorsvloer met paardenstal. Een stukje verder lag de mestput. Op de plaats van de mestput bouwde Kees een betonnen silo om zijn gemaaide gras in te kuilen. De mestput kwam op de plaats van de dorsvloer die hiervoor werd afgebroken.
Rechts van de boerderij ligt de wagenschuur met daarachter oorspronkelijk de karnmolen en de kaasmakerij. Die laatste is nog te herkennen aan restjes blauwe kalk op de achterwand die de vliegen zou weren. In diezelfde muur zitten drie luiken die voor ventilatie dienden, hoewel dit niet met zekerheid is te zeggen. Ook zijn er in die muur op iets meer dan ooghoogte sporen te zien van een balk die daar heeft gezeten. Dit was de onderkant van een hooiruif ten behoeve van paarden die hier hebben gestaan toen er geen kaas meer werd gemaakt.
In de muur hier tegenover zit een ronding die naar je toe buigt. In de ruimte daarachter stond een tweede muur met ronding. Hier tussenin liep een paard die de karnmolen rond draaide. Hoog in de muur met de kaasmakerij is nog te zien dat er een vierkant gat in de muur heeft gezeten waardoor de balk liep die boven de karnton uitkwam.
Achter de schuur, in het verlengde daarvan, stonden twee hooibergen. Die zijn voor zover bekend al voor de oorlog verdwenen ten behoeve van een hooitas. De huidige bewoner heeft het achterste gedeelte van de hooitas er af gehaald omdat die heel slecht was. Toen hij dit in 2012 wilde herstellen, kreeg hij geen vergunning voor de volledige lengte. Er was maar een x aantal meters aanbouw per huishouden toegestaan. Herstellen naar de oorspronkelijke staat vond men geen geldig argument. Hij mocht 1,5 meter korter bouwen dan oorspronkelijk.

Geschiedenis
In de vroege morgen van 2 juli 1940 liet een Engels vliegtuig in nood, zes bommen vallen op Kwintsheul. Behalve een lichtgewond paard vielen er gelukkig geen slachtoffers, maar onder andere boerderij Vredebest was zwaar gehavend.
In de jaren zestig trok Kees van Schie de klokgevel recht omdat er stenen los begonnen te zitten. Herstel was hard nodig, maar ook erg duur. Een tuitgevel was toen de beste oplossing. Bij de restauratie in 1997 werd de originele klokgevel in ere hersteld. In het metselwerk is nog altijd de rechte lijn van de tuitgevel terug te zien. Ook in de jaren die volgden zijn er diverse restauraties geweest met het doel de boerderij in oude luister te herstellen.
De boeren Van Schie deden niet moeilijk als er een beroep op hen werd gedaan. Zo mocht voor de oorlog de eerste Heulse voetbalvereniging, Sint Michaël, op hun land de thuiswedstrijden spelen. Boer Koos haalde de koeien uit de wei, waarna hij samen met de sporters vlaaien ging scheppen. En na de oorlog gaf boer Kees toestemming om de kermis op zijn land te houden. Allemaal blij in de wei.

Lees meer
Lees minder

Bekijk K14 Boerderij Vredebest

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1855
Type monument
Gemeentelijk
Type object
Boerderij
Adres
Kerkstraat 129-131, Kwintsheul