P 3 Koetshuis bij een boerenvilla / De Helderman Huizen Poeldijk

Hoewel hier al meer dan een eeuw in gewoond wordt, is dit huis in 1871 als koetshuis gebouwd voor de boerenvilla ernaast. In de zuid- en westgevel zijn daar duidelijke sporen van te zien – met name van een hooiluik bovenin en twee stalramen op het westen. De keuken en de plee van het woonhuis ernaast waren achterin dit bijgebouw. De zolder werd voor opslag gebruikt.​

Huidige functie: Het koetshuis is meer dan een eeuw als woonhuis in gebruik.

Oorspronkelijke functie: Het koetshuis is in de 19de eeuw als zodanig gebruikt. In de zuid- en westgevel zijn daar duidelijke sporen van te zien – met name van een hooiluik bovenin en twee stalramen op het westen. De keuken en de plee van het woonhuis ernaast waren achterin dit bijgebouw. De zolder werd voor opslag gebruikt.

Geschiedenis en bouwjaar: In de tweede helft van de 19de eeuw ging het de boeren in Zuid Holland goed. Ook Nicolaas Helderman was een rijke boer. Tot bij Rotterdam / Kethel  bezat hij tientallen percelen grond. (Meer dan 80, waarvan akte). De boerenvilla – Voorstraat 110/112 werd gebouwd in 1871 voor een van zijn dochters en haar man, de eerste steen is rechts naast de hoofdingang te vinden – door Nicolaas Helderman die zelf op de boerderij Voorstraat 116 woonde, ten noorden van de twee gespiegelde woningen. De twee dochters  kregen bij hun woning ruim 2 hectaren grond voor een fruitkwekerij. Deze bestond destijds hoofdzakelijk uit boomgaarden, fruitmuren en al snel enkele kassen. In 1872 werd – ernaast en gespiegeld – een tweede huis met kwekerij gerealiseerd voor een andere dochter die trouwde.

Beide panden hadden op het zuidwesten een brede voortuin die door een fruitmuur werd gescheiden van de kwekerij erachter. Respectievelijk in de jaren’30 en eind jaren ’50 werden op de plaats van de fruitmuren nieuwe woonhuizen (nrs. 108a en 112a) gebouwd.

Bouwjaar Voorstraat 110/112:     1871                  Renovaties in: 1957 – 1976 – 2002

Bouwjaar Voorstraat 112b:           1872                 Meerdere Renovaties; vanaf de jaren ‘70

Renovatie koetshuis:                     1975 – 1976

Bouwstijl: neoclassicistisch, een stijlvolle dakkapel bood uitzicht naar het zuiden.

Bijzondere kenmerken: de gespiegelde woningen hebben verschillende pilasters, gevelversiering en voordeuren. De koetshuizen: de sierranden langs het zadeldak verschillen van elkaar. Voorstraat 112 heeft rechts van en boven de voordeur glas in lood in Art Nouveau stijl. In de voordeur van 112b is het gemeentewapen van Monster uitgesneden in het grenenhout. Het jaartal 1872 bevindt zich onder de dakgoot – boven de voordeur.

Extra: Tijdens O M dag ligt een kopie van een document – 24 pagina’s – uit 1813 ter inzage, tijdens het bewind van keizer Napoleon geschreven door de klerk van een keizerlijk notaris. Het origineel bevindt zich dan in een vitrine. Het betreft de verkoop van 4 percelen land door Leendert Floore Bom aan Gerrit Helderman. De aflossingen met rente zijn bijgehouden tot en met 1825. In te zien zijn ook bewijzen van een grote hoeveelheid percelen grond die de familie Helderman in de19de eeuw in bezit had.

In het achterhuis van Voorstraat 110 is een bescheiden expositie over de vriendschap – vanaf 1965 – tussen een Haags Burgermeisje en een Westlands Buitenmeisje.

Lees meer
Lees minder

Bekijk P 3 Koetshuis bij een boerenvilla / De Helderman Huizen Poeldijk

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1871
Type monument
Gemeentelijk monument
Type object
Woonhuis
Adres
Voorstraat 110 te Poeldijk