M25 Adrianus en Jacobusgesticht

Het Adrianus en Jacobusgesticht voor rooms-katholieke ouden van dagen stond vroeger ook wel bekend als het armenhuis. Het werd gebouwd in 1910. De gedenksteen in de gevel geeft aan dat het gebouw door de parochie is opgedragen aan pastoor Olifers, die in hetzelfde jaar zijn zilveren priesterfeest vierde. Voor 1910 waren arme ouden van dagen aanvankelijk gehuisvest in een vervallen pand aan de Molenstraat en vanaf 1864 in een door schenking verkregen woning aan de Choorstraat. Vanaf 1870 diende het vlak naast de kerk gelegen landgoed De Kruithof als zogenoemd armenhuis.
Het gesticht heeft tot 1990 dienst gedaan als huisvesting van katholieke bejaarden. Sindsdien wordt het gebouw door een particuliere huurder geëxploiteerd als pension.

Op de gevelsteen staat de volgende tekst:
‘Sint Jacobus en Adrianustgesticht, opgedragen door de parochie aan haar zeer eerwaarde herder C.J.B. Olifiers ter herinnering aan zijn zilveren priesterfeest 1885 – 16 augustus – 1910’. Ook de namen van het armbestuur staan vermeld op de steen: G. van den Ende, president, A. Verbeek, secretaris en P. Kouwenhoven, penningmeester.

Lees meer
Lees minder

Bekijk M25 Adrianus en Jacobusgesticht

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1910
Type monument
Gemeentelijk
Type object
Gesticht
Adres
Choorstraat 91 Monster