N29 Meisjesschool

In 1875 opende de eerste rooms-katholieke school haar deuren, voor gemengd onderwijs. Toen er voldoende leerlingen waren, wilde men een strikte scheiding aanbrengen tussen  jongens en meisjes. Begin 1897 was het zover: acht zusters Dominicanessen van Neerbosch kwamen over om leer-, naai- en kleuteronderwijs aan meisjes te geven. Aanvankelijk gebeurde dat in een deel van de jongensschool, maar dat werd al snel te klein. Daarom werd in 1922 deze nieuwe RK Meisjesschool in gebruik genomen.
In 1962 kwamen er voor het eerst jongens op de RK Meisjesschool. Met de komst van jongens is men op zoek gegaan naar een nieuwe naam. Dat werd de Bernadetteschool. In 2009 verhuisde de school naar het Woerdblok. Nadien is de oude meisjesschool verbouwd tot een complex met zorgwoningen, genaamd Huize Dijckwegh.

Tot 1875 bestond er in Naaldwijk alleen openbaar onderwijs. In dat jaar werd een katholieke school voor jongens en meisjes geopend op de hoek van de Dijkweg en de Havenstraat. Toen pastoor Van Lijnschooten in 1894 zijn 25-jarig priesterfeest vierde was zijn wens voor de parochie om de school te splitsen in aparte jongens- en meisjesscholen. Er werd 10.000 gulden ingezameld, waarmee de ‘zusterschool’ kon worden opgericht. Op 11 januari 1897 startte de Katholieke Meisjesschool in hetzelfde gebouw. De jongens verhuisden naar een gebouw elders aan de Dijkweg. Voor het verzorgen van de lessen aan de meisjesschool kwamen op 30 december 1896, op verzoek van de pastoor, acht zusters in Naaldwijk. Zij waren Zusters Dominicanessen van Neerbosch, afkomstig van het moederhuis in die plaats. Ze namen de zorg op zich voor de leer-, naai- en bewaarschool. Het onderwijs voor meisjes werd gestart met 80 leerlingen voor de leerschool, 50 voor de bewaarschool en 15 voor de naaischool. In de loop der jaren nam het aantal zusters sterk toe.

In 1907 werd het allemaal te klein en verhuisde de meisjesschool naar het bondsgebouw aan de Dijkweg. In 1921 was er weer een groot tekort aan klaslokalen en men besloot tot bouw van deze nieuwe meisjesschool. De gemeente gaf haar goedkeuring en in 1923 stond er een mooie zesklassige school. De oude lokalen bleven in gebruik van de bewaar- en naaischool.

De zusters van de meisjesschool (jaartal onbekend). Bron: ErfgoedWestland.nl

De meisjesschool in 1940. Bron: ErfgoedWestland.nl

In 1962 kwamen er voor het eerst jongens op de RK Meisjesschool, die in 1963 Bernadetteschool gedoopt werd. Tot 2009 heeft de school op deze plek gefungeerd. Toen werd de Dijkweg verruild voor een nieuw onderkomen in de wijk Woerdblok. Het gebouw is nu in gebruik als tehuis voor mensen met behoefte aan zorg.

Lees meer
Lees minder

Bekijk N29 Meisjesschool

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1922
Type monument
Gemeentelijk
Type object
School
Adres
Dijkweg 22, 2671 GB Naaldwijk