G 4 Woonhuis en Museum

In dit monumentale pand heeft de eigenaar een museumruimte gebouwd waar vele voorwerpen, die hij tijdens opgravingen in ’s-Gravenzande heeft gevonden tentoongesteld zijn.

In vroegere tijden was dit woonhuis een woon- winkelpand, waarvan het bouwjaar rond 1750 moet zijn geweest. De oudste delen, het muurwerk, stamt uit die periode. Binnen is een muurschildering te zien uit ca. 1770/1780. Het pand is meerdere malen verbouwd en heeft rond 1900 de huidige dakconstructie gekregen met boogspanten, wat aan de binnenzijde nog goed zichtbaar is.

De voorgevel is in 2007 in oude glorie hersteld.  De officiële benaming van dit type gevels is: ingezwenkte lijstgevel.  In dit dorp vind je meer van dit soort gevels, o.a. nog twee woningen in de Langestraat en een woning in de Sand Ambachtstraat.

De eigenaar heeft  achter het huis een ruimte ingericht met bodemvondsten uit het centrum van ‘s-Gravenzande, die hij nog heeft weten te redden en veilig te stellen, voordat ze met een kraan werden vernietigd of met een zandauto afgevoerd werden naar gronddepots.

De ouderdom van de vondsten bestrijken een periode van 800 tot heden. Te denken valt aan munten, aardewerk en gebruiksvoorwerpen.

 

Lees meer
Lees minder

Bekijk G 4 Woonhuis en Museum

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1750
Type monument
Overig
Type object
Huis
Adres
Langestraat 5, 2691 BB ’s-Gravenzande