G10 Noodbestuurderspost

Deze “bom” bunker is de enige in het Westland. De reden voor het bouwen van deze ondergrondse bunker is de Koude Oorlog.

De Koude Oorlog

Na de Tweede Wereldoorlog was er een periode (van 1945 tot 1991) van gewapende vrede tussen de communistische en de kapitalistische wereld. In die periode zijn er diverse conflicten en confrontaties geweest tussen de twee partijen, bijvoorbeeld de Koreaanse Oorlog (1950), de opstand in Hongarije (1956) maar vooral de Cuba crisis (1962).

In 1959 werd Fidel Castro premier van Cuba. De leider van de Sovjet Unie, Chroesjtsjov, verwelkomde Fidel Castro als de nieuwe communistische leider in Latijns-Amerika. Daar Cuba op relatief geringe afstand van de Verenigde Staten ligt, ontstond er een levensgevaarlijke situatie, met een dreiging van het gebruik van kernwapens als gevolg.

Bouw van de noodpost bunker

Veel gemeenten in Nederland hebben naar aanleiding van dit grote gevaarlijke incident noodpost bunkers aangelegd, zodat bij een eventuele kernaanval de burgemeester en een aantal ambtenaren de gemeente toch voor een korte periode vanuit de bunker konden besturen.

De bunker in ‘s-Gravenzande is officieel geopend op 29 april 1970 en ligt onder de sportzaal in de Oudelandstraat. Deze noodbestuurderspost is overigens nooit gebruikt.

Lees meer
Lees minder
Informatie OMD

De bunker is ter gelegenheid van Open Monumentendag te bezichtigen.

Bekijk G10 Noodbestuurderspost

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1962
Type monument
Overig
Type object
Bunker
Adres
Oudelandstraat 27, 2691 CC 's-Gravenzande