M 7 Schipperswoningen

Deze woonhuizen Havenstraat 23-29 lagen vroeger aan de haven. Zij zijn particulier eigendom.

De vier woningen staan bekend als schipperswoningen. Hun geschiedenis gaat terug tot begin 17de eeuw. Het linker pand (nr. 29) reikte aanvankelijk niet tot de rooilijn. Op de oudste kadasterkaart uit 1832 is dat nog goed te zien. Deze woning is rond 1840 uitgebouwd tot aan de straat. Waarschijnlijk uit die tijd dateert ook de huidige voorgevel.

Links naast de woning op nummer 29 stond een Orangerie die behoorde bij de buitenplaats Geerbron.

De huidige Havenstraat ontleent haar naam aan de Monsterse haven. Ooit verbond deze 16e-eeuwse haven Monster en Ter Heijde met steden als Den Haag, Delft en Rotterdam. De haven diende voor de export van vis, in een latere fase kwamen daar materialen en tuinbouw producten bij.

De haven of Vaart liep tot aan de voet van de grote kerk. Met de komst van de Westlandsche Stoomweg Maatschappij (WSM) werd de haven gedempt. De toenmalige Havenstraat veranderde hierdoor totaal van karakter. De bedrijvigheid verdween. Vervuild havenwater maakte plaats voor plantsoenen en later voor parkeerplaatsen.

Over het water was begin vorige eeuw een houten brug, “de Kwakel”, volgens overlevering ten behoeve van de dokterspraktijk die lange tijd op nummer 27 gevestigd was. Omdat de huizen aan de haven lagen werden ze voornamelijk bewoond door schippers, zo ontstond de naam “schipperswoningen”. De haven is in 1929 gedempt.

Lees meer
Lees minder

Bekijk M 7 Schipperswoningen

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1838
Type monument
Gemeentelijk
Type object
Woonhuis
Adres
Havenstraat 23-29, Monster