P 5 Torenzicht

Het huidige “Torenzicht” is gebouwd in 1914 en is een klassiek herenhuis op symmetrische plattegrond met herkenbare Jugendstilelementen.
Het woonhuis is ontworpen door architect L. v.d. Bijl. Het heeft een hoog schilddak met karakteristieke tonvormig glooiende dakuitbouwen.
Het is in indertijd gebouwd in opdracht van de familie Bom. Sinds 2013 is het woonhuis een gemeentelijk monument.

Dit woonhuis draagt de naam “Torenzicht” naar de gelijknamige kasteelachtige Hofstede die sinds 1723 op deze plek gesitueerd was tussen de Gantel en de Wateringseweg. De Hofstede was omgeven door uitgebreide siertuinen, boomgaarden, een kwekerij en voorzien van een oprijlaan.
De eerste vermelding van bebouwing op dit terrein dateert al van 1328.
Omstreeks 1650 vestigden zich hier de Van Buerens en rond 1720 de familie van der Valck-van der Maarel die van de nabije hofstede “Arckelsteijn” kwam. Sinds 1798 bewoonde de familie Enthoven het oude Torenzicht. Omstreeks 1900 raakte het pand in verval en in 1912 wordt het afgebroken.

 

Lees meer
Lees minder
Informatie OMD

Woonhuis ‘Torenzicht’, Wateringseweg 1 is op zowel zaterdag als zondag tussen 13:00 en 16:00 uur open voor bezoek.  Binnen is de gang met granito vloer en het trappenhuis te bezichtigen en is documentatie aanwezig over zowel het oude Torenzicht, als over de historie en achtergronden van het huidige woonhuis.

Openingstijden

Zaterdag en zondag van 13:00 tot 16:00 uur

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1914
Type monument
Gemeentelijk
Type object
Woonhuis
Adres
Wateringseweg 1, Poeldijk