G 5 Trapgevelhuisje ‘s-Gravenzande

Bijzondere kenmerken zijn: ontlastingsbogen boven de kozijnen, nog een bijzonder kenmerk zijn de sierankers. Het huisje is gebouwd in 1639 en heeft de status van rijksmonument. Het is altijd een woon/werkhuis geweest. Het is lange tijd de werkplaats en woonhuis van schilder Jo van Baarzel geweest, ook heeft er vele jaren een schoenmaker in het pand gezeten.

Het is vanaf het ontstaan een woon/werkhuis geweest. In de achterbouw en boven werd gewoond en aan de voorzijde gewerkt en verkocht. Tijdens de restauratie van 2017/2018 is achterin het huis nog een houten zitje gevonden en de balklaag is weer tevoorschijn gehaald van achter een “systeemplafond “ De gevel heeft boven de ramen en de ingang gemetselde korfbogen van rode baksteen. De korfboog boven de ingang is smaller dan de twee er naast, dat is een aanwijzing dat de ingang in het verleden smaller is geweest.  Het is lange tijd de werkplaats en woonhuis van schilder Jo van Baarzel geweest, ook heeft er vele jaren een schoenmaker in het pand gezeten. De nieuwe bestemming van het huisje is burgerkantoor van een regionale politieke partij.

De kinderboekenschrijver Leonard Roggeveen, bekend van de boeken van Okki en Daantje heeft in zijn Westlandse tijd ook in het trapgevelhuisje gewoond.

Lees meer
Lees minder

Bekijk G 5 Trapgevelhuisje ‘s-Gravenzande

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1639
Type monument
Rijksmonument
Type object
Ambacht
Adres
Marktplein 10, 2691 BV 's-Gravenzande