N 9 Watertoren

De watertoren van Naaldwijk is ontworpen door Hendrik Sangster en gebouwd in 1929–1930. Sangster (1892-1971) staat vooral bekend om zijn ontwerpen van watertorens. Hij heeft er negentien gebouwd waarvan er tien bewaard zijn gebleven.
De toren heeft een zeer strakke, expressionistische baksteenarchitectuur. De niet-zichtbare dragende constructie is van beton. De toren heeft een hoogte van 40,80 meter en heeft twee waterreservoirs met een inhoud van 320 en 280 m³.
Tot in de jaren negentig is de watertoren in bedrijf gebleven om de druk op het waterleidingnet op peil te houden tijdens momenten van extra waterverbruik, zoals de pauzes tijdens voetbalwedstrijden. Al geruime tijd is de watertoren buiten gebruik en zijn er plannen om het monumentale bouwwerk te verbouwen tot luxe appartementen.

De watertoren van Naaldwijk is ontworpen door Hendrik Sangster en gebouwd in 19291930. Sangster (1892-1971) staat vooral bekend om zijn ontwerpen van watertorens. Hij heeft er 19 gebouwd waarvan er 10 bewaard zijn gebleven.

Sangster had een eigen visie op de architectuur van watertorens. In zijn tijd hadden de watertorens een groot en breed waterreservoir dat duidelijk uitstak t.o.v. de onderliggende dragende delen. Hij had een hekel aan deze – zoals hij het ooit uitdrukte – “bakken op poten”. In zijn visie moesten het reservoir en het dak één organisch geheel vormen. Ook de relatie met de omgeving had zijn aandacht. Het silhouet van de toren moest goed in het landschap passen en de vorm van het dak moest zich scherp aftekenen tegen de lucht. Omdat de Hollandse luchten vaak grijs zijn, werd veelal koper als dakbedekking gekozen.

De toren heeft een zeer strakke, expressionistische baksteenarchitectuur. De niet-zichtbare dragende constructie is van beton. De toren heeft een hoogte van 40,80 meter en heeft twee waterreservoirs met een inhoud van 320 en 280 m³.

Tot in de jaren ‘90 is de watertoren in bedrijf gebleven om de druk op het waterleidingnet op peil te houden tijdens momenten van extra waterverbruik, zoals de pauzes tijdens voetbal-wedstrijden. Al geruime tijd is de watertoren buiten gebruik en zijn er plannen om het monumentale bouwwerk te verbouwen tot luxe appartementen.

Jolanda Faber

 

Lees meer
Lees minder

Bekijk N 9 Watertoren

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1930
Type monument
Rijksmonument
Type object
Watertoren
Adres
Grote Woerdlaan 11, 2671 CM Naaldwijk