Westlands Museum

In het begin van de zeventiende eeuw wordt op deze locatie al een boerderij vermeld. In 1865 is naast deze boerderij een nieuwe gebouwd, waarna de oude werd afgebroken. Sinds 1993 is het streekhistorisch museum hier gevestigd.
Het museum is in mei 2015 heropend na een ingrijpende verbouwing. De opstelling is geheel vernieuwd én is interactief. Achter het museum ligt een historische tuin waar vergeten groenten gekweekt worden. In de gezellige foyer kan koffie gedronken worden en zijn producten uit de tuin te koop.

De oude Boederij
De voorganger van dit pand heeft verschillende eigenaren gekend. In 1805 werd Willem Arijszoon Olsthoorn voor 6800 guldens eigenaar en hij trouwde datzelfde jaar met Aaltje Jansdochter Verheul. Zij kregen twaalf kinderen, waarvan er zeven jong overleden. Hun jongste zoon Adrianus kocht in 1850 de boerderij van zijn vader.
Augustinus van Oolsthoorn; neef en knecht van de familie woonde in bij het gezin. Dit was heel gebruikelijk in die tijd.

De nieuwe boerderij
In 1865 werd er op de plaats van de stal en hooibergen, naast de oude krukwoning, een nieuwe boerderij gebouwd. Het zeven kinderen tellende gezin betrok de nieuwe boerderij, waarna de oude boerderij kon worden afgebroken. In 1921 wisselde het weer van eigenaar, sindsdien werd het verhuurd
In de crisis van de jaren 30 werd het pand verkocht aan Fredrika Albrecht, een rijke weduwe uit Den Haag. In de Tweede Wereldoorlog verkocht zij het pand weer stukje bij beetje om herstel aan haar eigen huis te kunnen betalen.

Opslag naar Museum
Dor de gigantische ontwikkeling van de tuinbouw raakte de boerderij in onbruik. Het stuk land  en de schuur werden als opslag voor potgrond gebruikt door Comtu. Zij vergrootte ook het pand om meer ruimte te creëren. Dit toeleveringsbedrijf verkocht in 1992 het pand aan de stichting streek- en tuinbouwmuseum. Sinds 2011 is het museumpand een gemeentelijk monument. In 2014 is er grootschalige renovatie gepleegd en is de vaste opstelling vernieuwd

Het Museum
Al sinds de 1993 huist hier het museum wat geweid is aan de historie van de streek. Buiten een vaste tentoonstelling over de ontwikkeling van de tuinbouw zijn er het jaarrond wisselende exposities over allerlei onderwerpen die steevast iets met het Westland te maken hebben.

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1865
Type monument
Boerderij en museum
Type object
Gemeentelijk monument
Adres
Middel Broekweg 154, 2675KL Honselersdijk