G11 Westlands Schaatsmuseum

Het Westlands schaatsmuseum is sinds december 2022 gevestigd in een oude bollenschuur aan de Parellelweg in ’s-Gravenzande. Het museum beschikt over een grote collectie schaatsen (circa 500 verschillende exemplaren). De eerst echt bekende schaats is de Hollandse krulschaats. Deze dateert uit 1625 en is tot 1900 als zodanig in gebruik geweest. De schaatsen van de zilveren medaille winnaar, Wim van der Voort, op de Olympische spelen van 1952 in Oslo zijn ook in het museum te vinden.

Van persoonlijke collectie tot museum

De grondlegger en oprichter van het schaatsmuseum is dhr. Jan Verbeek. Vele jaren heeft Jan Verbeek alles verzameld wat maar te maken had met zijn grote passie “schaatsen”. Het begon als een hobby, maar de verzameling nam zodanige vormen aan dat er moest worden uitgeweken naar een grotere ruimte waar men tevens ook bezoekers zou kunnen ontvangen.

Deze ruimte werd gevonden in de monumentale boerderij “De Vlietwoning” waar vanaf 2002 het museum was gevestigd. In 2009 brandde de Vlietwoning gedeeltelijk af en werd er aan de Lierweg in De Lier een nieuw onderkomen gevonden.

In 2022 werd het huurcontract in De Lier met het schaatsmuseum opgezegd en na een intensieve zoektocht is het museum in december 2022 neergestreken in ’s-Gravenzande.

“Van Wim tot Jutta”

De eerste expositie van het schaatsmuseum in hun nieuwe onderkomen heet “Van Wim tot Jutta” Deze expositie is gewijd aan de ‘s-Gravenzandse schaatsers Wim van der Voort en Jutta Leerdam. In deze expositie wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan minder bekende schaatsers uit ’s‑Gravenzande. Bezoekers kunnen indien gewenst een rondleiding door het museum krijgen.

Lees meer
Lees minder
Informatie OMD

Het Westlands Schaatsmuseum is dé plek om kennis te maken met de geschiedenis van het schaatsen. Naast de vaste collectie schaatsen van de vroegste schaats tot de klapschaats, is ook de expositie van “Wim tot Jutta” te bekijken.

Openingstijden

Zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur

Bekijk G11 Westlands Schaatsmuseum

Plattegrond

Details

Bouwjaar
2003
Type monument
Monumentale collectie
Type object
Collectie schaatsen
Adres
Parallelweg 43, 2691 JN 's-Gravenzande