Westlands Schaatsmuseum

Het Westlands Schaatsmuseum is niet gevestigd in een monument maar het beschikt over een monumentale collectie van ca. 500 schaatsen.
Van de Friese doorloper tot de moderne klapschaats. Van een gesigneerde Friese schaats uit 1787 tot de schaatsen van de zilveren medaillewinnaar van de Olympische spelen van 1952 in Oslo, Wim van der Voort en de schaats van de Friese 11-Stedentocht winnaar Evert van Benthum.

De Geschiedenis 

De grondlegger en oprichter van het Westlands Schaatsmuseum is Jan Verbeek. Vele jaren heeft Jan alles verzameld wat maar te maken had met zijn grote passie schaatsen. De verzameling bereikte een zodanige omvang, dat hij moest uitkijken naar een grotere ruimte, liefst met de mogelijkheid om bezoekers te kunnen ontvangen. Deze ruimte werd in 2002 gevonden in de oude stal van de monumentale boerderij “De Vlietwoning”. Op 26 november 2004 kon Het Westlands Schaatsmuseum officieel worden geopend. 

Op 26 mei 2009 werd “De Vlietwoning” praktisch volledig door brand verwoest. Gelukkig bleef het overgrote deel van de museumcollectie gespaard. De collecties werden overgebracht naar het gebouw van de voormalige MAVO school aan de Kreeklaan in `s-Gravenzande en zijn hier gebleven totdat de school gesloopt werd.

Sinds begin 2016 waren de museumstukken ondergebracht in een loods aan de Lierweg. Dit is de nieuwe locatie van het museum geworden waar op 16 november 2017 de eerste expositie geopend werd.

De collectie

Naast de collectie schaatsen zijn er ook andere winterattributen zoals ski`s, sleeën en schaatskleding en kunt u snuffelen in boeken, tijdschriften, foto`s en krantenverslagen van grote schaatsevenementen.

Naast de vaste tentoonstelling zijn er jaarlijks wisselende thema-exposities

Bekijk Westlands Schaatsmuseum

Plattegrond

Details

Bouwjaar
Type monument
Monumentale collectie
Type object
Collectie schaatsen
Adres
Lierweg 53, 2578 CT De Lier