H 6 Woonhuizen Prinsegracht

De huizen zijn gebouwd in 1640 ter vervanging van enkele ambachtshuizen die op het rommelige dorpsplein van Honselerdijk stonden, dit dorpsplein moest wijken voor de bouw van de Nederhof. In opdracht van prins Frederik-Hendrik van Oranje-Nassau werd een nieuw vierkant dorpsplein ontwikkeld met aan de ene kant de bijgebouwen van het huis Honselaarsdijk tegenwoordig bekend als de Nederhof en aan de andere kant de 5 nieuwe ambachtshuizen.

Woningen Prinsegracht 1 tot en met 4 Honselersdijk.

Van oorsprong stonden er vijf ambachtswoningen langs de Prinsegracht in Honselersdijk, de eerste twee woningen zijn samengevoegd en recentelijk (2021) gerenoveerd en nu in gebruik als kantoorpand.
De andere drie huizen zijn nog steeds in gebruik als woning en zijn enige jaren geleden gerestaureerd.

De huizen zijn gebouwd in 1640 ter vervanging van enkele ambachtshuizen die op het rommelige dorpsplein van Honselersdijk stonden, dit dorpsplein moest wijken voor de bouw van de Nederhof. In opdracht van prins Frederik-Hendrik van Oranje-Nassau werd een nieuw vierkant dorpsplein ontwikkeld met aan de ene kant de bijgebouwen van het huis Honselaarsdijk tegenwoordig bekend als de Nederhof en aan de andere kant de vijf nieuwe ambachtshuizen.

Oorspronkelijk waren het vijf gelijke brede ambachtswoningen met een trapgevel boven de middenpartij, de architect is onbekend.

De huidige Prinsegracht is ongeveer 35 jaar na de bouw van de huizen dwars door het nieuwe dorpsplein gegraven om het Huis Honselaarsdijk makkelijker bereikbaar te maken met een directe vaarverbinding naar Den Haag

Lees meer
Lees minder

Bekijk H 6 Woonhuizen Prinsegracht

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1640
Type monument
Gemeentelijk
Type object
Woonhuis
Adres
Prinsegracht 1-4, Honselersdijk